Jeugdverenigingen

spuitbussen.jpg Wil je met jouw jeugdvereniging, jeugdbeweging en/of gemeente ook graag maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren bereiken? Maar weet je niet hoe hieraan te beginnen? Of zoek je ondersteuning? Dan kan je terecht bij CMGJ!

 

Wij ondersteunen en begeleiden jeugdverenigingen die hun werking toegankelijk willen maken voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. We bieden vorming en trajectbegeleiding op maat van jullie jeugdbeweging, met aandacht voor jullie specifieke noden en behoeften, werking en ervaringen.

Wij bieden:

1. Traject: jeugdverenigingen die ervoor kiezen om actief te werken rond toegankelijkheid kunnen bij ons terecht voor coaching. Er wordt op maat bekeken hoe we jullie kunnen begeleiden. We stellen een actieplan op en bekijken samen de eventuele vormingsnoden (bv. intervisie, straffen en belonen, omgaan met storend gedrag, teambuilding…)

2. Uitwisseling: wij kunnen helpen in het ondersteunen van een uitwisselingsproject. Deze ondersteuning kan gaan over het zoeken van partners, de voorbereiding, het opstellen van een subsidiedossier, het geven van inhoudelijke informatie, evaluatie…

3. Bewustmakingsaanbod: wij bieden een waaier aan vormingen die deelnemers bewust maken van de drempels die maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren ervaren om naar een jeugdvereniging te gaan.

 • Het Levensloopspel (i.s.m. de regenbOog)
  Levensloop is een actief spel waarin de deelnemers het leven met een handicap en/of maatschappelijke kwetsbaarheid zelf kunnen ervaren.
 • Multipoly
  Een stellingenspel over drempels, gebaseerd op Monopoly. Wie kan als eerste genoeg geld verdienen om een straat te kopen en een drempelhuis af te breken door goed te antwoorden op stellingen in verband met toegankelijk jeugdwerk?
 • Het Drempelspel
  Wie durft het aan om een aantal toegankelijkheidsdrempels te overwinnen!? We nemen met jullie deze drempels onder de loep. Aan de hand van actieve spelletjes ondervind je de toegankelijkheidsdrempels aan de levende lijve. De uitdaging is de muur van drempels te slopen.
 • Maatschappelijke kwetsbaarheid
  Tijdens deze vorming gaan we dieper in op de term ‘maatschappelijke kwetsbaarheid’. Want wat ís maatschappelijke kwetsbaarheid nu juist?
 • Dvd Toegankelijkheid
  In deze interactieve workshop gaan we, aan de hand van een draaiboek en een dvd over toegankelijkheid, samen op zoek naar hoe jullie jeugdbeweging toegankelijker kan worden.
 • Sterkte-zwakteanalyse
  Wat zijn de sterktes en zwaktes van jullie groep op het gebied van toegankelijkheid? We onderzoeken samen jullie concrete situatie en de behoeften van de doelgroep. We brainstormen over mogelijke strategieën en stellen een actieplan op.
 • Wie wordt geschrapt?
  Via een actieve discussiemethodiek gaan we dieper in op referentiekaders. We laten je aan de hand van een ‘fout’ spel nadenken over de achtergronden van je leden.
� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk