Juan van Gigos Genk

Juan Reyes ondersteunt jongeren in zoektocht naar werk

Juan Reyes uit Waterschei, Genk, heeft als 47-jarige een ongewone intrede gedaan in het jeugdwelzijnswerk. Na 26 jaar als arbeider bij Ford is hij nu jeugdwerker bij Gigos. Daar begeleidt hij jongeren in een persoonlijke zoektocht die hen sterker maakt voor een stabiele tewerkstelling. “Meer mensen moeten inzien dat jongeren in deze maatschappij nieuwe kansen verdienen”, aldus Reyes.


juan portret groot.jpg“Spreek zeker eens met Juan. Die heeft een interessante ervaring om te delen”, zei een collega bij Uit De Marge / CMGJ, toen we een jeugdwerker zochten voor onze reeks ‘Jeugdwerker aan het woord’. Een gesprek met Juan bewees haar gelijk. Bij een bezoek aan ons kantoor in Sledderlo legt Juan zijn eigen traject uit, om vervolgens gepassioneerd te vertellen over hoe hij jongeren in verschillende projecten zag veranderen in een goede richting.

Zijn verhaal in het jeugdwelzijnswerk begint met de sluiting van de Ford-fabriek. “In 2012 kwam ik Mustafa Harraq tegen. Hij nodigde me uit voor een gesprek en informeerde me over de opleiding Sociaal-Cultureel Werk. Ik was toen 43 en wou na de sluiting van Ford wel iets anders proberen. Ik kon een driejarige opleiding aan de hogeschool combineren met een job waarbij ik jongeren begeleidde via voetbal.”

In die eerste ervaring van werken met jongeren kreeg Juan meteen te maken met maatschappelijke kwetsbaarheid. Juan: “Bij de jongeren zaten ook dakloze mensen bij en drugsverslaafden. Dit werk deed ik eerst als vrijwilliger en vervolgens als stagiair. Nadien was ik twee jaar in dienst bij het ACV als bijblijfconsulent.”

In 2015 begon Juan met het project ‘Score Your Goal-2 Times’. Daarbij konden jongeren 5 maanden ondersteuning krijgen in hun zoektocht naar een job of een gepaste opleiding. “Hierna begon het gelijkaardige project ‘Start 2’ waar ik als Gigos-medewerker jongeren hielp met een tweede kans op de arbeidsmarkt. Deze jongeren zaten in heel uiteenlopende situaties. Sommigen hadden geen recht meer op een werkloosheidsuitkering.”

Voor het project Start 2 houdt Juan een nauw contact met verschillende partners: de jobcoaches van de stad Genk, het OCMW, de VDAB en De Uitdaging. Dat laatste is een initiatief van de stad Genk om de maatschappelijke weerbaarheid van jongeren in Genk te verhogen.

juan groot portret groot.jpgHet project van vijf maanden bereikt jongeren tussen 18 en 26 jaar uit Genk, Opglabbeek, As en Zutendaal. Soms is er ook een 30-jarige bij. Start 2 verloopt in verschillende fases. Eerst wordt er gewerkt aan een sterkere identiteit. Dat gebeurt via sport, mentale coaching, maatschappelijke oriëntatie en zingeving. Het vinden van een baan of een opleiding versterkt die identiteitsontwikkeling, zegt Juan. “Wat veel jongeren nodig hebben is zelfvertrouwen. Als ze een groot deel van hun leven hoorden dat ze niks kunnen gaan ze dat uiteindelijk zelf geloven. Om de kans op een stabiele job te vergroten moeten ze hun eigen krachten zien en gebruiken”.

Een van de manieren om die krachten te zien is door een confrontatie met de fouten of mislukkingen in hun verleden. “Ik laat de jongeren hun eigen verhaal vertellen in een groep. Via dat verhaal stellen ze doelen op die ze willen bereiken in hun leven. Het helpt als ze horen hoe anderen in hun groep gelijkaardige ambities en dromen hebben.”

Maar is een focus op de eigen krachten, zelfvertrouwen en attitude voldoende om als werkzoekende uit een maatschappelijk kwetsbare positie een oplossing te vinden voor financiële noden? Juan antwoordt hierop dat hij in contact blijft met het OCMW en andere instanties om jongeren door te verwijzen die een financiële ondersteuning nodig hebben. Hij pleit ook voor een ander beleid rond werkloosheid en voor beginnende mensen op de arbeidsmarkt. “Daarom is ook de nazorg of opvolging na de vijf maanden van ons project belangrijk. Jongeren kunnen nog fouten maken of overkomen alsof ze geen werkattitude hebben. Ik pleit ervoor bij werkgevers om rekening te houden met het moeilijk verleden van de jongeren. Soms hebben jongeren vandaag nog geen onderdak of genoeg voeding of een ander probleem waardoor ze te laat op het werk komen of zich niet goed kunnen concentreren op hun taken. Meer mensen moeten inzien dat jongeren in deze maatschappij nieuwe kansen verdienen.”

Voorlopig bereikte het project vooral jongens, maar Juan en zijn collega’s werken aan een project dat zich op meisjes gaat richten. “We hopen het project verder te kunnen uitbreiden om meer jongeren te begeleiden. Velen weten niet eens dat onze ondersteuning er ook voor hen is. Er is dus nog veel werk aan de winkel als willen voorkomen dat jongeren in moeilijke situaties aan hun lot overgelaten worden. Maar intussen zijn er gelukkig al vele jongeren via ons project aan het werk. Er zijn er ook die, net als mij, een andere wending aan hun toekomst gaven door een opleiding te kiezen. Het doet goed om die resultaten van ons werk te zien.”

Interview door Hasna Ankal - Uit De Marge / CMGJ
Foto's: © Uit De Marge / CMGJ
� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk