KAJ wil werkbaar werk

KAJ actie tegen ‘wet Peeters’: “Geen zekerheid met dagcontracten"

Op zaterdag 18 juni 2016 hebben leden en medewerkers van de KAJ met voetbal aandacht gevraagd voor de moeilijke omstandigheden waarin jongeren werken. Dat deden ze op het Sint-Martinusplein in Genk. Ze voerden vooral actie tegen de beruchte ‘wet Peeters’. “Met vier keer een dagopdracht in een hele maand heb ik niet genoeg om rond te komen”, zegt een 24-jarige deelnemer.

De ‘wet Peeters’ van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat toe de arbeidstijd te berekenen op jaarbasis waardoor werkweken van 45 uren mogelijk worden. Verschillende middenveldorganisaties verzetten zich hiertegen en eisen een behoud van de 38-uren week. De KAJ (Kristelijke Arbeidersjeugd) is een van de jongerenorganisaties die zich ook zorgen maakt.

kaj actie groot 3.jpg

“Jongeren worden systematisch in precaire jobs geplaatst”, zegt KAJ-medewerker Samira Atillah. “Dat betekent dat ze tijdelijke contracten krijgen, superflexibel moeten zijn en bijvoorbeeld gebeld worden om de dag erna of sneller zelfs klaar moeten staan voor een opdracht.” Atillah vreest dat de ‘wet Peeters’ de concurrentie tussen vaste werknemers en werknemers met een tijdelijk of interimcontract groter zal worden. Daarom protesteert ze met jongeren en anderen fel tegen tegen de plannen van de regering.

“Wij willen niet de burn-out generatie zijn die altijd klaar staat wanneer werkgevers dat willen. We willen ons leven plannen en werken kunnen combineren met ons privéleven”, zegt de 22-jarige Olivier Goessens. Hij neemt deel als lid van de brede coalitie van jongerenorganisaties tegen de wet Peeters.

kaj actie groot 1.jpg

Een van de andere jongeren was de 24-jarige Mieke uit Genk. “Ik zie dat veel jongeren geen nee durven zeggen tegen werkopdrachten omdat ze dan een slechte reputatie opbouwen bij werkgevers”, zegt Mieke. “Maar aan de andere kant is het moeilijk voor hen om een opdracht voor twee dagen te aanvaarden als ze maar een dag tijd krijgen om te bevestigen. Met die dagcontracten en weekcontracten hebben we geen zekerheid en met vier keer een dagopdracht in de maand heb ik niet genoeg om rond te komen.”

Mieke geeft voor dit artikel niet haar echte naam omdat ze vreest dat dat haar werkkansen zou verkleinen. “Ook door schaamte kunnen we hier soms moeilijk over praten. Ik ken veel andere jongeren die zich schamen omdat ze werkloos zijn.” Naast een aantal jongeren was ook de jeugdwelzijnswerking Gigos aanwezig om de actie te steunen.

kaj actie groot 2.jpg

Interview door Hasna Ankal
Meer over de KAJ: www.kaj.be

� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk