Verslag project BOBW

‘Geleerd van elkaars leefwereld’ – Verslag Best of Both Worlds

Vorige maand heeft het CMGJ het project Best of Both Worlds in Lanaken afgerond. Dit project kreeg financiële steun van Welzijnszorg en bracht jonge vluchtelingen en leden van KSA Rekem en Chiro Jooske samen tijdens vrijetijdsactiviteiten. Best of Both Worlds bleek op het einde door verschillende redenen een waardevolle ervaring te zijn. “Na drie activiteiten zijn er nieuwe banden gevormd tussen mensen”, vertelt Ellen Thijs, leidster bij Chiro Jooske.

Ellen is een van de personen die ervoor zorgde dat de activiteiten konden plaatsvinden. Tijdens de kook-, spel- en sportmomenten merkte ze dat de vluchtelingen van de opvangcentra Ter Dennen en Molenberg en leden van de jeugdbewegingen regelmatig gescheiden waren. Het viel haar op dat er toch snel nieuwe banden ontstonden tussen de verschillende tieners en met de begeleiders.

“Ik had niet verwacht dat het contact met de jongeren zo gemakkelijk zou verlopen. Ook al ken je de jongeren nog maar enkele weken, je merkt het meteen als er iemand ontbreekt”, zegt Ellen. “Daarnaast vond ik het leuk om eens voor een andere groep tieners te staan.”

bobw groot 4.jpg

Een van de dingen die anders zijn bij het werken met tieners van opvangcentra voor vluchtelingen is dat de samenstelling van deze groep tieners snel verandert. De opvangcentra krijgen namelijk regelmatig nieuwe tieners toegewezen en andere jongeren moeten om allerlei redenen een opvangcentrum verlaten. “Daarom was het voor sommigen dan ook wel even schrikken als ze zagen dat iemand er niet meer bij was. Maar helaas is dat de realiteit van het werken met vluchtelingen”, zegt Marijke Gerets van de jeugddienst in Lanaken.

bobw groot 2.jpg

Gerets is blij met hoe de Chiro en de KSA meewerkten met de opvangcentra. “We hebben meer geleerd van elkaars leefwereld, normen, waarden en gebruiken. Op het einde van het traject zijn er vriendschappen ontstaan. Het was ook mooi om te zien hoe dit project de visie van tieners en leiding van jeugdbewegingen over vluchtelingen kon bijstellen.”

“De kijk van onze leden op vluchtelingen is verbreed”, merkte ook Bieke Cops, hoofdleidster bij KSA Rekem. “We vonden het een heel leerrijk project, zeker in deze tijd waarin jongeren veel vooroordelen hadden zonder ooit vluchtelingen te hebben ontmoet.”

bobw groot 3.jpg

Iemand die ook betrokken was bij dit project is Ramin Samadzai, rapper en fotograaf uit Schoten die acht jaar geleden uit Afghanistan vluchtte. Bij de laatste activiteit van Best of Both Worlds gaf hij een workshop over rapmuziek en vertelde hij over zijn eigen ervaringen als vluchteling. “Het was duidelijk dat de Afghaanse jongeren nood hadden aan een gesprek met iemand die een beetje dezelfde achtergrond heeft”, zegt Ramin. “Het is belangrijk dat die jongeren zien dat iemand die ooit geen verblijfsdocumenten had toch nog vooruitgang boekte in België.” Op die manier werd ontspanning met muziek gekoppeld met nodige gesprekken over de angsten en onzekerheden die leven bij jonge vluchtelingen.

Voor de toekomst geeft Best of Both Worlds leerrijke ervaringen voor alle betrokkenen wat het makkelijker maakt om andere vrijetijdsactiviteiten voor jonge vluchtelingen te organiseren.

Voor meer info over dit project: hasna[!]cmgj.be of 089 84 50 04

Welzijnzorg logo vierkant.jpg

Best of Both Worlds is een project dat gefinancierd wordt met steun van Welzijnszorg.
Beelden:
© Chiro Jooske en gemeente Lanaken
� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk