Kamishibai

Kamishibai workshops bij Gigos

Wie zin heeft om aan jongeren verhalen te vertellen op een nieuwe manier kan bij Salvatore Lampariello terecht voor een ‘kamishibai’ workshop. ‘Kamishibai’ bestaat uit een verteltheaterkastje waarin grote prenten in A3-formaat geschoven worden. Op de achterzijde van de prenten staat een verhaal dat de kamishibai-verteller voorleest of vertelt. Bij elke nieuwe episode schuift de verteller een prent uit het kastje en vertelt hij/zij verder. Zo gaan beeld en taal perfect samen.

beeld kamishibai gr.jpg

Een kamishibai-vertelling heeft volgens Salvatore iets weg van een vertraagde animatiefilm. De kamishibai is een Japanse traditie en betekent ‘papieren drama’ (kami = papier, shibai = drama). Het is onderdeel van een eeuwenoude visuele verteltraditie die tijdens de 12de eeuw ontstond in Boeddhistische tempels in Japan. Monniken gebruikten er beeldrollen om moraliserende verhalen door te geven aan een overwegend ongeletterd publiek. Kamishibai-vertellers reden toen rond met een fiets waar achterop het kleine houten theatertje was gemonteerd. Ze installeerden zich op een straathoek of in een park en verkochten snoep aan het verzamelde publiek. Kinderen die iets kochten, kregen de beste plaatsen om het verhaal zo goed mogelijk te volgen.

beeld kamishibai2 gr.jpg

Met de opkomst van de televisie verdwenen de mobiele vertellers langzaam uit het straatbeeld maar sinds enkele jaren kent dit unieke verteltheater een wereldwijde comeback. Salvatore Lampariello leerde de kamishibai-traditie voor het eerst kennen in 2010 tijdens een korte workshop in de bibliotheek van Genk. Samen met zijn collega jeugdwelzijnswerker Sara Bollen ontwikkelde hij meerdere methodieken om met kleuters, kinderen, tieners en jongeren dergelijke verhalen te maken en voor te lezen.

Ondertussen is Salvatore werkzaam binnen de educatieve cel binnen Gigos en deelt hij zijn expertise voornamelijk met jeugdwelzijnswerkers en stagiaires binnen Gigos. Ook externe organisatie kunnen bij Gigos kamishibai-workshops volgen.Wie interesse heeft kan Salvatore een mail sturen: salvatore.lampariello(at)gigos.be

Beelden: Gigos
� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk