Project Welzijnszorg

Nieuw project voor jonge vluchtelingen

Welzijnzorg logo groot.jpg Het CMGJ start met een project voor vrijetijdsbesteding voor jonge vluchtelingen. In dit project zijn het opvangcentrum Ter Dennen in Lanaken en enkele jeugdorganisaties uit die omgeving betrokken. “Ook jongeren die gevlucht zijn hebben recht op een vrijetijdsaanbod”, zegt CMGJ-medewerker Jmiaa Kherouach die met steun van Welzijnszorg vzw het project leidt.

De invulling en uitwerking van het project is net begonnen, maar we delen graag mee hoe en waarom het project is gestart. “Toen ik verschillende Limburgse opvangcentra bezocht om te polsen naar het aanbod voor kinderen en jongeren kreeg ik vaak te horen dat er nu een overaanbod is. In Lanaken was er bij Ter Dennen de nodige tijd en ruimte om samen te werken voor ons project”, zegt Kherouach. “Ook de jeugddienst en jeugdbewegingen in Lanaken zijn betrokken partijen en ik ben blij met hun enthousiasme over deze nieuwe samenwerking.”

Het project vertrekt vanuit de vaststelling dat jonge vluchtelingen een moeilijke tocht achter de rug hebben die waarschijnlijk traumatisch was. Eenmaal in het opvangcentrum is belangrijk om naast een basiszorg ook ruimte te voorzien voor ontspanning en creativiteit. Kherouach: “Door de betrokkenheid van lokale jeugdbewegingen kunnen tieners van verschillende achtergronden kennismaken met mekaars leefwerelden en daardoor de kijk op hun leven en hun toekomst verbreden. Dit project heeft naast een recreatieve functie dus ook een pedagogische functie.”

logo Limburg Gastvrij groot.jpgDe samenwerking met het opvangcentrum en jeugdbewegingen is er ook dankzij de expertise van het Limburgs platform voor vluchtelingen. “Ik heb ook vaak beroep kunnen doen op de kennis en het advies van Linda Delva, de voorzitster van het Limburgs platform voor vluchtelingen. Via Linda kwam ik bijvoorbeeld te weten dat ik een projectaanvraag bij het Welzijnszorg kon indienen.”

Op de hoogte blijven van het verloop van dit project kan via onze sociale media en onze website. Wie intussen vragen heeft kan mailen naar jmiaa[!]cmgj.be. Voor algemene vragen over vluchtelingen in Limburg verwijzen we naar www.limburggastvrij.be.
� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk