Jongeren onder invloed

Verslag uitwisseling ‘werken met jongeren onder invloed (van drugs of alcohol)’

drugs - torben hansen.jpg Op 2 oktober 2015 deelden een tiental jeugdwerkers hun ervaringen en visies over het werken met jongeren die onder invloed zijn van drugs, medicatie of alcohol. “Deze uitwisseling vonden we nodig omdat er veel verschillen zijn in wat jeugdwerkers verstaan onder ‘onder invloed’ zijn”, zegt Toon Voorjans, CMGJ-medewerker.

Voorjans begeleidde deze uitwisseling samen met zijn collega Murat Badurlu. Voor een eventuele volgende uitwisseling over dit onderwerp houden Voorjans en Badurlu rekening met de feedback van de deelnemers. Een van deze deelnemers was Karen Vande Reyd, jeugdwerker bij de afdeling Welzijn-Lokale Economie bij de gemeente Heusden-Zolder. “Het was boeiend om te zien hoe je op verschillende niveaus kan nadenken over je handelen. We discussieerden over hoe je het best omgaat met het meedelen van de regels in een werking en hoe dat verschilt van een situatie in het onderwijs. Uitgaan van vertrouwen in de jongeren staat hier centraal.”

De uitwisseling van twee uren mocht van Vande Reyd langer duren. “Ik denk dat een halve dag beter is in plaats van een paar uren en dit gaf ik door in mijn evaluatie van de vorming. De vragen die ik voor de uitwisseling had zijn grotendeels beantwoord. Het grote voordeel is dat ik nu eens heb nagedacht over dit onderwerp, ook al heb ik er in de werking nog niet mee te maken gehad.”

Adem Bakan, jeugdwerker bij Thebe vzw in Maasmechelen, heeft wel wat ervaring met jongeren die onder invloed zijn. “Het was interessant om de meningen van collega’s te horen en wat bij te leren. Bij ons mogen jongeren niet binnen in het jeugdhuis als ze onder invloed zijn. Een dag later gaan we met deze jongeren hierover praten.”

'Nooit negeren'

Een van de lessen uit de ervaring van verschillende jeugdwerkers is dat we het zeker nooit mogen negeren als er jongeren ‘onder invloed’ in de werking zijn. “Ik leerde dat het gedrag een roep om hulp of een uitlaatklep kan zijn voor een ander en onzichtbaar probleem”, zegt Vande Reyd.

Voorjans benadrukt dat binnen een organisatie er een duidelijke overeenstemming moet zijn over de aanpak of benadering van een drugsprobleem. “Diegenen die verantwoordelijk zijn voor een beleid van een jeugdwerking moeten hier goed op letten.”

Jeugdwerkers die graag met anderen uit de jeugdsector willen samenzitten om ervaringen en tips uit te wisselen over omgaan met jongeren onder invloed van drugs, medicatie of alcohol, kunnen hiervoor mailen naar murat[!]cmgj.be of toon[!]cmgj.be.

Beeld: © Torben Hansen - marijuana joint - CC BY 2.0
� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk