Omgaan met politie

Nieuwe vorming: ‘Hoe omgaan met politie’

De verhouding tussen jeugdwerkers en politie is het onderwerp van een nieuwe vorming van het CMGJ die in het vroege voorjaar van 2016 zal plaatsvinden. “Deze vorming komt er omdat veel jeugdwerkers vragen hebben over hoe ze best omgaan met de politie”, vertelt Liesbeth Keunen, vormingsmedewerker bij het CMGJ.

politie - guy renard.jpg“Een jeugdwerker uit Genk sprak ons over dit onderwerp aan. Hij zei letterlijk: ‘Onze gasten worden van de straat geplukt door de politie en ze weten niet wat hun rechten zijn.’”, vertelt Keunen. “Een probleem is dat jeugdwerkers zelf ook niet weten hoe ze zich kunnen opstellen naar de politie toe: wat zijn de rechten en plichten van jeugdwerkers? Moet een jeugdwerker informatie doorgeven aan politie? Moeten jongeren hun identiteitskaart altijd kunnen tonen aan de politie? Deze vragen leven bij meerdere jeugdwerkers.”

De vorming zal gegeven worden in samenwerking met Mieke Nolf, stafmedewerker bij Uit De Marge. In september gaf zij tijdens een studiedag een workshop over de deontologie die geldt tijdens een samenwerking met de politie.

Nolf: “We merkten heel wat onzekerheid bij jeugdwerkers over samenwerkingsverbanden met politie. Men wordt geconfronteerd met politie die vragen stelt over jongeren en men vreest dat jongeren daardoor jeugdwerkers niet zouden vertrouwen, dus blijven jeugdwerkers het liefst ver weg van de politie. Maar als politie en jeugdwerkers mekaar dan toch tegenkomen, kennen ze mekaar niet door die constante ontwijking.”

BOEKJE udm bruggen bouwen met politie e.jpgBruggen bouwen

De centrale boodschap van Nolf tijdens de workshop is dat jeugdwerkers niet bang hoeven te zijn voor contact met de politie. “Het hoeft niet te betekenen dat je vertrouwelijke informatie van jongeren moet doorgeven. Het contact kan beter worden als de politie weet wat de taak is van jeugdwerkers en welke deontologie ze volgen in het jeugdwerk.”

In verband hiermee brengt Uit De Marge een boekje uit met de titel ‘Bruggen bouwen met de politie: Tips voor jeugdwerkers’. Dit boek kan bij de vorming verkregen worden bij het CMGJ. Wie het eerder wilt ontvangen mag mailen naar nina.henkens[!]uitdemarge.be.

Ben je een jeugdwerker en heb je een vraag over hoe omgaan met politie? Contacteer dan het CMGJ voor een gesprek of voor meer informatie over de vorming rond dit onderwerp: liesbeth[!]cmgj.be

Beeld politieagent: © Guy Renard - politieagent in Gent - CC BY 2.0
� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk