Kinderen & HartBvnHard

Kinderen zien Hart Boven hard als actie tegen armoede 

Wat vinden kinderen eigenlijk van Hart Boven Hard? Verschillende jeugdwerkingen waren op 29 maart in Brussel aanwezig bij de parade van deze beweging. Maar weten ook 11-jarigen waarover het gaat? De kinderen van de jeugdwelzijnswerking Gigos in Genk waren erbij. We spraken met enkele jonge betogers.

Acelya (11), Sumeyra (12), Dilan (12), Azra (11) en Pelin (11) nemen een pauze van hun kookactiviteit bij Gigos Genk-Zuid in de wijk D’Ierd om met ons te praten over Hart Boven Hard. “We hoorden dat we Gigos zouden steunen als we meegingen naar Brussel zodat ons jeugdwerk over tien jaar nog zou bestaan voor de kinderen die nog niet geboren zijn”, zegt Dilan enthousiast over waarom zij op 29 maart meeliep in de regen. “Ik wil later Gigos nog bezoeken of hier komen werken”, zegt Sumeyra die langs Dilan zit.

HART BOVEN HARD tekening Line
Wat ze concreet van de dag in Brussel onthouden: “Veel mensen waren aan het schreeuwen zodat de arme mensen weten dat we hen steunen.” Zo vat Azra de dag samen. Wie al dat geschreeuw ook moest horen? “Burgemeesters en andere mensen zoals de burgemeesters”, vinden Sumeyra en Azra. “En de rijke mensen”, voegt Pelin er aan toe. Bij een volgende betoging wil iedereen meedoen, behalve Dilan die vreest voor alweer slecht weer.

Over wat er nu moet gedaan worden hebben de meisjes verschillende ideeën. “Nu weten ze dat mensen willen dat er iets gedaan wordt tegen de armoede en voor de daklozen”, “Werkgevers moeten werk geven aan arme mensen”, en “Burgemeesters moeten eten brengen naar de huizen van mensen die weinig hebben” waren enkele voorstellen. Zelf gaven ze in Brussel het goede voorbeeld door bedelaars niet te negeren.

‘Hart Boven Hard’ draait volgens deze kinderen duidelijk om een strijd tegen armoede. Bij hun jeugdwelzijnswerking in Genk staat nog een affiche met een oproep om te betogen. De info over Hart Boven Hard horen ze minder op school. “Mijn juffrouw praat nooit over Hart Boven Hard. Ik zal haar maandag vragen of ze weet wat dat is.” Azra: “Onze meester praat er wel soms over.”

De meisjes zien de toekomstplannen van de beweging erg ambitieus. Het moet uitgebreid worden naar het buitenland, vinden ze. Op de vraag wat Hart Boven Hard voor jongeren en kinderen kan betekenen antwoordt Sumeyra: “We moeten denk aan kinderen in Amerika en Turkije. Daar kan niet iedereen naar school. En in Syrië.” En voor Dilan moet er ook in Turkije betoogd worden als er bij ons acties zijn. “Daar moeten ze ook een ‘Hart Boven Hard’ organiseren, zodat ze laten weten dat ze ons steunen, ook al kennen ze ons niet.”


HART BOVEN HARD kinderenBeeld tekening: door 7-jarige Line
Beeld parade 29 maart: © Ali Selvi
� 2010 - 2018 CMGJ vzw | Trichterweg 6 - 3600 Genk